logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorKako napraviti pašticadu, hrvatski tradicionalni goveđi gulaš
OGLAS

Kako napraviti pašticadu, hrvatski tradicionalni goveđi gulaš

Kako napraviti pašticadu, hrvatski tradicionalni goveđi gulaš

Pašticada je možda najprepoznatljivije jelo hrvatske Dalmacije. Tradicionalna dalmatinska pašticada priprema se od mesa koje se polako kuha u snažnom slatko-kiselom crvenom umaku, a najčešće se poslužuje uz njoke ili domaću tjesteninu. Ako se pripremi kako je navedeno u originalnom receptu, jelo može potrajati dva ili tri dana da bude gotovo. To je zato što se meso najprije mora marinirati u pripravku s octom, a zatim pirjati na laganoj vatri s povrćem 4 do 6 sati. Nakon kuhanja povrće se preradi u prilično gust umak. Kako napraviti pašticadu? Ovdje ćemo s vama podijeliti korak po korak. Prvo: otiđite u velike supermarkete kao što su Pivac, Lidl, Kaufland ili Spar i kupite sve potrebne sastojke. Iznenadite cijelu obitelj ovim ukusnim jelom i postanite izvrstan domaćin. U Dalmaciji se ovo jelo seljačkog podrijetla obično priprema za važnija slavlja poput vjenčanja i krštenja. To je također tradicionalni recept tijekom Mardi Grasa. Zapišite ove sastojke za pripremu pašticade za četiri osobe: 1000 grama junetine, 150 grama suhe slanine, češnjak, 100 grama crvenog luka, 100 grama svježe mrkve, 60 grama pirea od rajčice, 25 grama brašna, peršin list, prstohvat muškatnog oraščića, maslinovo ulje, sol, papar i šećer.

Korak 1

2.jpg

Meso sa slaninom i češnjakom operite i osušite. Zatim ih posolite, popaprite i pospite s malo octa. Stavite sve sastojke u lonac i ostavite da odstoje na hladnoj temperaturi preko noći.

Korak 2

3.jpg

Sutradan ujutro začinjeno meso pospite s malo brašna i ispecite u tavi na vrelom ulju. Kad se popržilo, izvadite meso iz tave i u lonac stavite nasjeckani luk, naribanu mrkvu i peršin. Sve zajedno prokuhajte i dodajte vodu, rajčicu, sol, papar i poprženo meso. Poklopite i kuhajte 2 do 3 sata uz povremeno miješanje. Dodajte vodu i ponavljajte dok meso ne omekša.

3. korak

4.jpg

Na kraju izvadite meso, narežite ga na ploške i poslužite na pladnju. Zatim umak procijedite kroz sito, još kratko prokuhajte i prelijte preko mesa. Uz jelo se kao prilog poslužuju njoki od krumpira ili domaća tjestenina. Recept je to koji vole bake i koji se u Hrvatskoj prenosi s koljena na koljeno. Svaka zemlja ima tipično jelo, koje je karakterizira u svijetu, a koje zadržava njezine najkarakterističnije okuse. Ako nikada niste radili pašticadu, ovo je prilika za eksperiment. Morate biti strpljivi i poštovati vrijeme kuhanja. Tajna je postići ravnotežu između tri okusa: gorkog, slatkog i kiselog. Nitko ne smije prevladati, sve je u pravoj mjeri.

Katalozi 365 vam donosi sve kataloge popusta velikih supermarketa u Hrvatskoj. Iskoristite ponudu i kupite sve sastojke potrebne za pripremu pašticade. Bacite se na posao i slijedite tradiciju.

OGLAS

Katalozi 365 Copyright © 2024. Sva su prava pridržana. Zabranjeno je kopirati ili reproducirati tekstove bez prethodnog pisanog odobrenja. Fotografije proizvoda, slike i brošure služe samo u ilustrativne svrhe. Snižene cijene utvrđuju službeni distributeri navedeni na ovoj stranici. Ponude vrijede od i do datuma isteka ili do isteka zaliha. Ova je stranica informativna i ne može se koristiti za reklamaciju proizvoda. Cijene se mogu razlikovati ovisno o lokaciji.