logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorTAJNE ZA ZDRAVU PREHRANU
OGLAS

TAJNE ZA ZDRAVU PREHRANU

TAJNE ZA ZDRAVU PREHRANU

Čak i ako razmišljate o tome da se zdravije hranite kako biste smršavili, bili u formi ili ste jednostavno umorni od svakodnevnog razmišljanja što ćete jesti ili na kraju uvijek jedete iste namirnice, evo nekoliko savjeta za zdravu prehranu.

Bez obzira jeste li ljubitelj tradicionalne hrvatske hrane ili radije jedete brzu hranu kako biste pojednostavili kuhanje, uz ove ćete ideje naučiti kako organizirati svoju prehranu.

PROTEINI

Prije svega, trebali biste prepoznati različite vrste obroka koje obično jedete. Proteini su meso, piletina, riba, jaja ili mahunarke poput soje ili leće. One vam daju snagu i hrane vaše mišiće, zato ih morate jesti svaki dan.

Podijelite svoj tanjur na četiri dijela kako biste znali koliko proteina trebate unijeti u svaki obrok. Samo jedan od tih dijelova trebao bi biti protein bilo koje vrste. Bez obzira jeste li vegetarijanac, proteini su ključni za vaš organizam.

UGLJIKOHIDRATI

Ugljikohidrati su energetski dio hrane koji trošimo tijekom kretanja ili vježbanja. Obično su najukusnije stvari napravljene od ugljikohidrata, pa smo ih navikli jesti u pretjeranim količinama. No, postoji potreba za ravnotežom. Trebamo jesti onoliko ugljikohidrata koliko sagorijevamo kako se trajni ugljikohidrati u tijelu ne bi pretvorili u salo.

Na vašem tanjuru ugljikohidrati bi trebali pokrivati samo četvrtinu.

Najčešći primjeri su riža, tjestenina, pire krumpir i sve što je napravljeno nakon žitarica. Također, šećer je ugljikohidrat pa su i bomboni upravo najgora vrsta ugljikohidrata.

POVRĆE I VOĆE

Na povrće gledajte kao na sve što dolazi iz tla. To je zdraviji dio naše prehrane i trebao bi uvijek zauzeti barem polovicu tanjura.

Povrće i voće sadrži sve hranjive tvari i vitamine koji su nam potrebni za život. To je razlog za nadolazeću preporuku: mijenjajte ih. Koliko god boja postoji na svijetu, toliko ih i boja voća i trebamo ga jesti jer svako ima različite hranjive tvari koje su nam važne.

UPOTRIJEBITE SVOJU MAŠTU

Sada kada znate tajnu zdrave prehrane, na vama je red da saznate da napravite svoj plan prehrane slijedeći ove savjete. I zapamtite da biste se tijekom doručka i međuobroka trebali pridržavati ovih pravila kako biste izbjegli jesti previše jednih i ništa drugih vrsta namirnica.

Otiđite u jednu od onih velikih hrvatskih trgovina i pokušajte kupiti što više različitih vrsta proteina, ugljikohidrata i povrća. Ako vam je hladnjak pun raznih stvari, morat ćete ih koristiti tijekom kuhanja i dobit ćete raznoliko hranjenje uz samo nekoliko savjeta.

OGLAS

Katalozi 365 Copyright © 2024. Sva su prava pridržana. Zabranjeno je kopirati ili reproducirati tekstove bez prethodnog pisanog odobrenja. Fotografije proizvoda, slike i brošure služe samo u ilustrativne svrhe. Snižene cijene utvrđuju službeni distributeri navedeni na ovoj stranici. Ponude vrijede od i do datuma isteka ili do isteka zaliha. Ova je stranica informativna i ne može se koristiti za reklamaciju proizvoda. Cijene se mogu razlikovati ovisno o lokaciji.